Lilypie First Birthday tickers
Lilypie Second Birthday tickers

söndag 27 september 2009

Från mormor


Se vilken tjusig overall Albin fått av sin mormor. Den här ska han ha när vi ska hem från BB riktigt mjuk och gossig är den. Albin tackar så mycket =)

Vecka 31

Bebisen

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en “surfaktant” som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

Öronen är nästan helt färdigutveckalde, både de yttre och inre delarna och bebisen kan höra din röst som den kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för “vita” bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.
Du

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.

fredag 25 september 2009

 
Posted by Picasa


Nästa stora musikalgeni, nu gäller det bara att önska sig så många instrument som möjligt! Tror hon ärvt förmågan av sin mamma Jennie för min bror och jag är totalt tondöva =)

onsdag 23 september 2009

Lika som bär eller?


Visst är vi nästan snarlika varann jag och min "syster" Anette iaf på detta kortet!
Vad tycker ni?


söndag 20 september 2009

Gravid vecka 30

Bebisen

Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.

Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka

Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

Du

Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.

Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.

lördag 19 september 2009

Lördag

Har i dag spenderat dagen med Edwin och hans syster Elin, det blev så att vi for in en sväng till Burträsk för att bada på badhuset. Vi badade i stora poolen och i barnpoolen, Edwin gillade bubbelpoolen men det gjorde inte jag som fick sitta på kanten =(
Efter dagens äventyr så var lillgossen väldigt trött men jag tror han har haft ganska roligt i dag!!!

Ha en trevlig kväll alla/ Maria

söndag 13 september 2009

Söndag

Har haft en riktigt slöardag i dag, mått lite si och så där! Orken har inte varit på topp i dag, hoppas man känner sig alertare i morgon!
Som tur är så blev vi bortbjudna på middag så det bär av till Ola och Åsa vid femsnåret, kul med god mat och trevligt sällskap.

Ha en trevlig kväll /Maria

Gravid i vecka 29

Bebisen

Den här veckan är din bebis 26 cm från huvud till stjärt och 39 cm totalt. Den väger nu hela 1300 gram. Bebisen fortsätter att öppna och stänga ögonen inne i livmodern och kan urskilja siluetter av föremål, och även människor, om ljuset är det rätta. Bebisen rör sig mycket och du bör kunna känna många rörelser under dagen. Vissa rörelser bör vara återkommande, och om du tycker dig märka en minsking av fosterrörelserna kan du lägga dig ned och räkna. Du bör kunna känna din bebis röra sig ungefär 10 gånger per timma. Om du känner mycket färre än så så bör du kontakta MVC eller din läkare.

Forskning har visat att bebisen inte bara kan höra dig, utan också känna igen din röst, vilket bevisar att den redan kan lära sig, minnas och känna igen.
Barn som föds för tidigt kan vara mycket små, även om de bara kommer några få veckor för tidigt. Det beror på att mycket att tillväxten sker från nu fram till vecka 36, varefter den sjunker något igen. Pojkar väger vanligen något mer än flickor vid födseln. Födelsevikten ligger ofta mellan 3,2-3,5 kg, även om avvikelser inte är ovanliga.

Du

Livmodern är nu 9-10 cm ovanför din navel och din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. Du kanske märker lite läckage av mjölk från brösten. Den mjölk som läcker nu är inte som den vanliga mjölken, utan innehåller mycket kalorier för bebisen under dess första dagar efter förlossningen, varefter den vanliga mjöken börjar produceras.

fredag 11 september 2009

Fick den nya (gamla) datorn i går, men upptäckte att skärmen passar inte till trodde ju att det var som en standard grej. Hade redan hunnit flytta om allt och sen när jag skulle tillbaka med allt till den föregående datorn så gick musen sönder. Men jag kan garantera att det spökar här för i dag funkar det allt förutom kopplingen till den nya datorn förstås.
Dagens schema lyder:¤Börja klippa gräset ¤ Ta hand om tvätten ¤Kolla upp om LK-Elpannan¤ Ringa till kennelregistreringen ¤ Fixa en skärm och mus till datorn ¤ Äta ¤ Beställa bränslefilter¤ Beställa glykol¤STÄDA....då är ju frågan hur mycket jag kommer att komma i håg?? I och med denna graviditet så kan man tro att jag lider av alzeimers, mycket passerar rakt i genom. Men äta torde jag komma i håg iaf, annars blir Albin arg =)

Ha en trevlig dag alla/ Maria

måndag 7 september 2009

Måndag

Vaknade av att telefonen ringde, trodde det var min väckare men upptäckte så småningom att det var Mange som ringde. Toyyan hade strejkat utanför Poro så jag skyndade i väg för att skjutsa han till skogs.
Bilen paj och gps-en hundtracker som inte får kontakt med hundens position, ingen bra start på första älgjaktsdagen.
Jag ringde in till jobbet och bytte arbetsdag, får nog se till attt jobba de dagar det inte är jakt nu här framöver!
/ Maria

söndag 6 september 2009

Söndag

Detta kommer förmodligen att bli den första söndagen före älgjakten som jag inte har problem att sova! Imorgon bär det av till skogs för mina små töser och Husse, Matte ska på jobbet och vara duktig.
Har i dag bjudit mina jaktkamrater på bullar och kaffe, tror nog att det var uppskattat.
Mange står i köket och steker äggen så nu nalkas det snart middag i huset.

Framåt afton är det tradition att ta en wirre för att fira att jakten startar, en tradition som vi fått ärva av Egon och Laila. Lyckligtvis så fick vi ju ärva en bra tradition inte för att jag dricker whiskey men trevligt sällskap är ju alltid roligt.
Ha en trevlig kväll alla /Maria

Gravid vecka 28

Bebisen

Bebisen är nu ungefär 25 cm från huvud till stjärt, 40 cm från topp till tå och väger omkring 1300-1400 gram.

Hjärnan fortsätter att utvecklas och bildar nu alla veck och vindlingar som karaktäriserar en fullt utvecklad hjärna. Håret på bebisens huvud blir längre.

Man kan nu få en antydan till om bebisen vill komma ut med fötterna eller huvudet först. Bli inte orolig om det visar sig att den ligger med fötterna nedåt; det finns fortfarande tid för den att vända sig, och din läkare kan också försiktigt försöka vända på bebisen.

Du

Översta delen av din livmoder är nu c:a 7,5 cm ovanför naveln och din viktökning ligger förmodligen mellan 7 och 11 kg.

Du kommer förmodligen att besöka MVC varannan vecka från och med nu, även om det varierar från landsting till landsting. Vecka 28 utförs en del viktiga tester, som t.ex. om du har graviditetsdiabetes, järn och rhesusfaktor för att se om du är Rh negativ eller positiv, och om du kommer att behöva gammaglobulin efter förlossningen för att förhindra att din kropp bildar antikroppar mot din bebis blod.

torsdag 3 september 2009

otäcka odjur

Hittade en fästing på Yxi idag och jag fick panik, i morgon bär det av till apoteket för att köpa fästingmedel.
Så nu blir det storstädning innan man kan gå och lägga sig!!!

Barnmorskan tycker att vi ligger bra till med graviditeten att vi följer kurvan bra, så vi är nöjda.

Ha en bra dag alla/ Maria